Friedrigerjeva vila

FRIEDRIGERJEVA VILA (Vila Transilvanija)

 

Lokacija: Mladinska ulica 45

Arhitekt: Fritz Friedriger, Max Czeike

Čas nastanka: 1910-1911, 1927-1928

 

Enonadstropno neobaročno-secesijsko vilo, je leta 1910 zasnoval in zgradil arhitekt Fritz Friedriger (1859-1922) zase in za svojo družino in jo po svoji domovini poimenoval »Transilvanija«. Arhitekt, ki se je v rodnem Schorssburgu najprej izučil za stavbnega mojstra (1878), nato pa med letoma 1883-1885 na dunajski Akademiji študiral arhitekturo pri profesorju Theofilu von Hansnu (1813-1891), se je v Mariboru naselil leta 1896 in leta 1897 pridobil koncesijo za opravljanje gradbene obrti skupaj z gradbenikom Robertom Schmidtom. Leta 1910 se je pri Friedrigerju zaposlil mladi arhitekt Max Czeike (1879-1945) in verjetno prispeval sodobnejše oblikovanje sicer še pod Hansnovim vplivom historičnih vil. Friedrigerjeva družina je v času gradnje vile poleg arhitekta štela še šest članov: arhitektovo ženo, Wilhelmino Stanek s Ptuja, sinove Fritza, Ericha in Willijema ter hčerki Greto in Hildo. V vili so živeli do leta 1920, ko so se kot nezaželjeni državljani nemškega rodu preselili v Gradec (Graz) in si tam zgradili novo bivališče.

Arhitekt je na v osnovi pravokoten tloris postavil nekoliko čokato stavbo s tedaj modno zalomljeno mansardno streho. Opustil je običajno rustično členitev fasad in jih secesijsko svobodneje dekoriral. Na glavni fasadi je levo od neobaročno okrašenega vhoda vzidan kamnit relief z alegorijo Arhitekture (in z njo povezanih umetnosti in obrti); po prvotnih načrtih naj bi bilo na reliefu upodobljenih sedem značilno secesijsko oblikovanih ženskih figur - morda sedem svobodnih umetnosti, vendar se je Friedriger med gradnjo odločil za upodobitev, ki je lahko zaobjela portrete članov njegove družine. Na prestolu sedi Arhitektura (Friedrigerjeva žena Wilhelmina) s šestilom in modelom tempietta v rokah. Na njeni levici sta Kiparstvo (hčerka Greta?), ki modelira kip putta z opeko na plečih (sin Erich?), in Slikarstvo (hčerka Hilda?) s slikarsko paleto. Desno od prestola stoji Zidarstvo (z napisom ob strani Fritz Friedriger) z opeko in zidarsko lopatico, ob njem prenaša opeko drugi putto (sin Willi?), za njim pa pred antičnim templjem stoji Tesarstvo (neidentificirana moška figura, morda najstarejši sin Fritz) s sekiro; vsi sinovi so zaznamovani z atributom, ki nakazuje, da bodo nekoč nadaljevali očetovo gradbeniško pot. Na drugi strani portalne osi je secesijsko oblikovano tridelno stopničasto okno, različni okni v pritličju kakor tudi druga odpirajoča se okna pritličja pa krasijo baročno oblikovane kovane mreže. Vzhodna fasada se na vogalu z zaprto zimsko verando v pritličju in odprto letno v nadstropju previje v južno fasado, ki jo v pritličju krasi izstopajoč pomol, nad njim pa je sončna ura z reliefom baročno oblikovanih igrivih puttov. Na jugozahodni vogal je arhitekt naknadno v nadstropju dodal rahlo zaobljen vogalni balkon.

Levo od vhoda je bila kuhinja, ki je bila s predprostorom povezana z jedilnico, ta pa se je odpirala na zaprto zimsko verando. Jedilnica je na zahodni strani prešla v salon s »pomolnim oknom«, oba prostora pa sta bila dostopna iz prostorne reprezentančne veže s širokim stopniščem, ki vodi v nadstropje s spalnicami; dekliška spalnica z lastnim vhodom v kopalnico je bila nad kuhinjo, deška se je odpirala na vogalni balkon, starši pa so imeli dostop na odprto verando. Arhitekt je sam načrtoval tudi stavbno pohištvo in notranjo opremo v secesijskem slogu.

Na načrtih je vidna tudi parkovna ureditev vrta s polkrožno kamnito klopjo okoli okrogle mize, kotičkom za igrišče in zidano vrtno uto v jugozahodnem kotu vrtne ograje.   

Vilo je po odhodu Friedrigerja v Gradec kupil mariborski trgovec Josip Škerlec, ki pa je ni bistveno spreminjal; po načrtih Friedrigerjevega sodelavca Maxa Czeikeja je bila stavbi v letih 1927-1928 na zahodni strani prizidana garaža s teraso na vrhu, ki se je harmonično povezala z vogalnim balkonom.

Stavba je trenutno zapuščena in počasi propada.

 

Helena Seražin

(23. 9. 2014)

Viri in literatura

Viri

PAM, Uprava za gradnje in regulacije Maribor, 1840-1963, MA 826: Mladinska ulica 45.

 

Literatura

Jože CURK, Maribor. Vodnik po mestu in bližnji okolici, Maribor 2000.

Iztok PREMROV, Arhitektura devetnajstega stoletja v Mariboru, Časopis za zgodovino in narodopisje, 45 (n. v. 10) /2, 1974, str. 341-380.

Rok GOLOB, Peter CAFUTA, Onemogočeni arhitekt Fritz Friedriger, Maribor 1998 (tipkopis raziskovalne naloge, Srednja gradbena šola Maribor).

Živa DEU, Vila Transilvanija, Slavne vile na Slovenskem (ur. Damjan Prelovšek), Praha 2013, str. 92-96.

Martina PERŠE, Anja PREMK, Natalija ZANOŠKI, Gradbena dejavnost Fritza Friedrigerja in Maksa Czeikeja v Mariboru, Zbornik za umetnostno zgodovino, n. v. 49, 2013, str. 201-230.Osnovni podatki

Autor Fritz Friedriger, Max Czeike
Lokacija 46.564594, 15.635609

Lokacija